Oregano er en af de mest kendte krydderurter i det italienske køkken. Vi bruger det blandt andet på pizza, og her er lidt fakta om den velsmagende urt.
Oregano har ofte kælenavnet pizza-urt, og det fortæller meget godt historien om hvor populær en krydderurt den er i det italienske køkken.
Der findes en del forskellige sorter af oregano, og den skal ikke forveksles med merian - selvom de to krydderurter smager meget ens.
I forhold til brugen af de to krydderurter, kan man tilsætte oreganoen undervejs i sin madlavning - mens merian er bedst at komme i maden lige før den er færdig.
Mange arter oregano
Begge tilhører den såkaldte læbeblomstfamilie, og der findes mere end 35 forskellige slags arter. Så det er ikke så underligt, at det kan være svært at skelne dem fra hinanden.
Smagen er dog ikke til at tage fejl af. Og verden over anvendes oregano til både pizza, lasagne og mange andre af de klassiske italienske retter.
Sund krydderurt
Vi bruger den oftest i tørret form, men prøv også at anvende frisk oregano, som jeg synes indeholder endnu mere smag. Her pilles bladene af og anvendes.
Oregano er en sund krydderurt, der tidligere blev anvendt som lægemiddelplante. Man siger blandt andet, at den skulle hjælpe mod både køresyge og søsyge.
Bidrag med din mening