• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Italienskmad.dk
  • Pastaretter
  • Pastatyper
  • Brød
  • Krydderurter
  • Om/kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Pastaretter
  • Pastatyper
  • Brød
  • Krydderurter
  • Om/kontakt
  • Følg med

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • RSS
  • ×

    Du er her: Forside › Italienske udtryk

    Hvad er al dente? Hurtig guide til kogning af pasta

    Hvad er al dente? Hurtig guide til kogning af pasta

    10. juli 2020 Holger Rørby Madsen Opdat.: 10. juli 2020

    Indhold

    1. Hvad betyder al dente når vi taler italiensk madlavning? Svaret handler selvfølgelig om pasta - og om at koge pastaen helt korrekt. Nemlig med lidt bid i.
    2. Hvad er al dente?
    3. Tid på kogning af pasta
    4. Udtale

    Hvad betyder al dente når vi taler italiensk madlavning? Svaret handler selvfølgelig om pasta - og om at koge pastaen helt korrekt. Nemlig med lidt bid i.

    Omkring kogning af pasta er du sikkert stødt ind i begrebet "al dente", for sådan skal pastaen nemlig koges for at være perfekt.

    Men hvad betyder al dente egenlig - og hvordan sikrer man sig at pastaen bliver kogt tilpas?

    Her er en hurtig gennemgang af det klassiske, italienske begreb.

    Hvad er al dente?

    Helt konkret betyder al dente blot "til tanden". Så simpelt er det.

    Det hentyder til, at pastaen skal have et bid, altså at der er lidt modstand i pastaen, uanset hvilken pastatype der er tale om.

    Det gælder både når du koger eksempelvis de store pastarør - men også når du anvender lasagneplader.

    Mange har en tendens til at koge pasta for længe, og det skal man altså ikke. Eller med andre ord: Det er ikke meningen. Den skal netop koges, så den stadig har lidt bid.

    Tid på kogning af pasta

    Det kan være svært at angive den præcise kogetid for pasta, men du kan starte med at kigge på foreslåede tid på pakken.

    Der er selvfølgelig forskel på hvor længe de forskellige pastatyper skal koges, men generelt er det vigtigt kun at bruge de angivne kogetider som vejledende.

    Pasta koges i rigelig mængde vand tilsat salt, og så er det min erfaring, at pastaen ofte skal koges lidt kortere tid end angivet på pakken.

    Jeg plejer at tage et stykke pasta op i god tid før den angivne tid, smage på den - og gøre det flere gange indtil den rigtige konsistens er der.

    Derefter hældes vandet fra. Så er du sikker på, at din pasta altid har lidt bid.

    Udtale

    Al dente er altså et klassisk italiensk udtryk, og det udtales [alˈdεndə].

    Udtrykket bruges også indimellem når man skal koge grøntsager, herunder eksempelvis broccoli og blomkål, der også gerne må have lidt bid.

    Se flere opskrifter

    Følg os

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • RSS

    Læserinteraktioner

    Bidrag med din mening Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Primær Sidebar

    Seneste indlæg

    • Italiensk kartoffelsuppe med blomkål og uden fløde
    • Kylling i fad a la Italien med friske krydderurter
    • Pinjekerner - nyttig viden og fakta om de små kerner
    • Italiensk grillkylling med citron og hvidløg
    • Italienske pommes frites stegt i pande
    • Brødsalat fra Italien med spinat, tomat og ciabattabrød
    • Focaccia med tomat - lækkert italiensk madbrød
    • Risotto med ærter - opskrift på lækker ærterisotto

    RSS Seneste nyt fra Nyheder.dk

    • To dræbt under tiltagende spændinger på Vestbredden
    • Ældre kvinde mister livet i brand i Marstal
    • 18 omkom under storme i USA - millioner berørt af uvejr
    • Iransk milits dræbte fire pakistanske soldater
    • Tre partier ligger næsten lige dagen før finsk valg
    • SF-veteran i Bruxelles genopstiller ikke ved næste års valg

    Inspiration til god mad:

    Madbloggen.dk

    Jensens-Madblog.dk

    Newyorkernyheart.dk

    Madens Verden

    Om italienskmad.dk

    Jeg hedder Holger, elsker italiensk mad, og her får du de bedste opskrifter på mad fra Italien. Med alt fra klassiske pastaretter til brød, is og meget mere. Så velkommen i det italienske køkken. Spørgsmål? Så skriv på hej@italienskmad.dk.

    Kategorier

    • Brød
    • Dessert
    • Drikke
    • Grøntsager
    • Hovedretter
    • Is
    • Italienske udtryk
    • Krydderurter
    • Pastaretter
    • Pastatyper
    • Pizza
    • Salater
    • Sovs og marinade
    • Tilbehør

    Copyright © 2023 · Italienskmad.dk